El Joc simbòlic: la nostra perruqueria

Els infants a partir dels 2-3 anys experimenten una enorme curiositat per imitar tot allò que els envolta, dins del joc entren en la coneguda fase del «joc simbòlic o imitatiu» .

Tenen gran afany per plasmar en el seu joc tot allò que els envolta i plasmar de manera espontànea les accions dels adults: des de jocs de pares i mares, jugar a cuinetes o jocs imitatius de diferents professions: alguns infants juguen a ser bombers, altres metges, perruquers o botiguers.

Independentment si són nens o nenes, cal oferir les oportunitats necessàries per a què els nens puguin exterioritzar la curiositat innata que porten dins, i poder-la plasmar en el joc; es per això que no s’han posar regles ni tallar les ales a l’hora de jugar, ni en el moment de proporcionar-los-hi els materials necessaris per poder jugar.

IMG_7688

El fet d’explorar i reproduir el món adult fa que es desenvolupi el pensament creatiu i ajuda a resoldre conflictes, tensions i ordenar sentiments; al mateix temps l’explosió del llenguatge coincideix en el temps en el moment en que el joc simbòlic apareix en la vida dels infants.

Doncs en aquest punt es troba la nostra peque, des de ben petita, molt abans dels 2 anys, ja tenia curiositat per imitar tot allò que fèiem els adults a casa: des de jugar a cuinetes a agafar eines i intentar arreglar coses per casa.

Sempre li hem intentat proporcionar el que ella volia i necessitava, segons els seus interessos. El fet de tenir germans grans, ha fet que ella anés «heretant» les joguines dels seus germans, li era igual jugar a botigues amb el carret de la compra o intentar reparar una cadira amb la caixa d’èines.

Però des de fa un temps cap aquí, va començar a mostrar molt interès pel món de la perruqueria, ha estat tant intensa aquesta curiositat, que vam decidir que el Pare Noel li portés un kit de perruqueria.

IMG_7201

La sorpresa va venir, quan després de buscar, mirar i remirar, no ens va convèncer cap joc ja «estipulat» ja sigui per la quantitat d’objectes, la qualitat dels materials, lo poc semblants a la realitat i inclús per mostrar una imatge «sexualitzada» de les nines dels jocs de pentinar, molt allunyada de la realitat i de la infantesa.

És per això que vam  decidir d’elaborar un «kit de perruqueria DIY «.

Primer de tot vam buscar un maletí «bonic» on encabir tot els objectes, i després va venir la búsqueda d’objectes necessàris per completar-lo. Hem vaig passejar per diverses jugueteries, botigues de basar i botigues proveïdores de material de perruqueries per poder completar el nostre kit.

IMG_7207

Bigudins, pintes de diferents tipus, un secador a piles que fa soroll i treu aire, pinces, un spray, un «plomall» per treure el pelets, extensions de colors i una bata com les de la perruqueria de veritat van ser el materials del nostre maletí de perruquera, i que han fet que la nostra peque estigui més que contenta, només va caldre veure la seva cara de felicitat al trobar el maletí sota l’arbre el dia de Nadal.

Com podeu veure, la gran majoria dels objectes són reals, no joguina. Encaixaria dins la pedagogia Montessori. La vida pràctica consisteix en treballar, tot jugant, amb objectes realistes de la vida quotidiana; ajudant a l’infant a ser més conscient dels seus actes i al mateix temps afavorir l’autonomia, l’autoestima i seguretat en un mateix. Però aquest tema es mereix un post a part, properament el podreu trobar al bloc.

Ara, a la nostra petita perruquera, només li calen voluntaris per poder exercir, de moment els germans i jo mateixa li servim de clients, a l’espera que els Reis Mags li portin una nina amb cabells llargs ( les 2 nines que té són nadons calbs i no els pot pentinar).

En els propers post continuaré mostrant els jocs i les joguines que ens han anat portant el Pare Noel i el Reis Mags.

Com diuen a joguines Grapat, Feliç Joc!

 

 

2 Comentarios

  1. Estíbaliz

    Neus! És una passada de blog! M’encanta!!! M’apunto i així ja començo a agafar idees per quan neixi el Xavi i es vagi fent gran.
    Mil gràcies per compartir les teves experiències.
    Un petó guapa!

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s