Aquest post ve a explicar una mica en què consisteix la Taula de Llum, per què serveix i fins beneficis ens pot aportar la seva utilització.
El passat dissabte em vaig llençar a fer el primer taller de taules de llum a pares, mares i mestres, de la mà de l’Anna de Son la Pera en aquest taller vaig mostrar com treure el millor partit a la taula de llum, mostrant diferents materials i activitats que es poden realitzar a sobre d’ella.
En primer lloc:
Què és una taula de llum?
És una taula o caixa amb llum per sota i té una superfície translúcida al damunt què permet el pas de la llum a través d’ella. Podem trobar diferents tipus de models, des de taules propiament dites, a caixes o taules tipus tabletes grans. N’hi ha d’artesanes, de fabricació DIY o de compra.
Aquesta taula, és una eina educativa i lúdica diferent, que permet als infants de gaudir de 1000 i 1 possibilitats d’experimentació, creativitat, joc i aprenentatge.
Quin és l’origen de les taules de llum?
La taula de llum es fonamenta en la pedagogia de la llum de la filosofia/ pedagogia Reggio Emilia, un poble italià del mateix nom, que centra en oferir propostes educatives per a la primera infància. Segons el seu fundador, Loris Malaguzzi, alguns dels principis en que es fonamenta aquesta filosofia educativa són:
- L’infant com a protagonista del seu propi aprenentatge. Partint dels interessos i de la curiositat innata dels nens, es proporcionen les eines, materials i espais adequats per tal que el propi infant descobreixi i aprengi per si mateix.
- L’adult: mestre o pare, com a guia. L’activitat de l’infant es acompanyada per part de l’adult, no dirigida.
- L’ambient preparat. L’espai es converteix en un altre mestre i font d’aprenentatge.
- La documentació de les produccions dels infants preten protagonisme. S’utiliza a mode de resum del que s’ha aprés i de les idees que han anat sorgint durant l’activitat. Al mateix temps també fa conscients als infants, als pares i als mestres del que s’ha treballat i s’ha interioritzat.
Quins beneficis ens pot aportar la seva utilització?
Els infants poden començar a utilitzar la taula de llum a partir del 18 mesos, però també dependrà de la maduresa de cada infant, i sempre i quan no s’excedeixi en l’exposició a la taula de llum.
A part de la creativitat, l’experimentació, la ciència i el descobriment,;la taula de llum ens permet fer diferents activitats per treballar la matemàtica, la lectoescriptura, activitats per desenvolupar habilitats sensorials, la música i sobretot per fomentar la capacitat d’observació i atenció.
És per això, què és una activitat molt beneficiosa per treballar amb infants amb dificultats d’atenció, ja que la llum projectada a través de la taula, ajuda a l’infant a focalitzar i centrar-se en allò que es vulgui presentar o treballar. Al mateix temps, és un recurs molt present en aules multisensorials.
Aquestes taules o caixes ajuden a crear un ambient de calma, pau i serenor a les aules, ajuda a rebaixar el ritme i el neguit, i fa que la concentració i atenció siguin protagonistes, fent que l’estimulació visual flueixi de forma natural, com un joc, al igual que els aprenentatges que vagin sorgint.
Nosaltres tenim una taula de llum des de fa uns 4 anys, i durant aquest temps he anat descobrint, llegint, observant, aprenent de manera autodidacta i amb formacions, com la de Pedagogia de la Llum de Ver, Pensar, Sentir, com utilitzar aquesta font de recursos tant especial, i què ens ofereix tantíssimes possibilitats.
Poc a poc aniré compartint recursos i activitats per poder jugar, treballar i en definitiva aprendre gaudint amb la taula de llum.
Esteu pendents del bloc!