La Taula de Llum

Aquest post ve a explicar una mica en què consisteix la Taula de Llum, per què serveix i fins beneficis ens pot aportar la seva utilització.

El passat dissabte em vaig llençar a fer el primer taller de taules de llum a pares, mares i mestres, de la mà de l’Anna de Son la Pera  en aquest taller vaig mostrar com treure el millor partit a la taula de llum, mostrant diferents materials i activitats que es poden realitzar a sobre d’ella.

En primer lloc:

Què és una taula de llum?

És una taula o caixa amb llum per sota i té una superfície translúcida al damunt què permet el pas de la llum a través d’ella. Podem trobar diferents tipus de models, des de taules propiament dites, a caixes o taules tipus tabletes grans. N’hi ha d’artesanes, de fabricació DIY o de compra.

Aquesta taula, és una eina educativa i lúdica diferent, que permet als infants de gaudir de 1000 i 1 possibilitats d’experimentació, creativitat, joc i aprenentatge.

Quin és l’origen de les taules de llum?

La taula de llum es fonamenta en la pedagogia de la llum de la filosofia/ pedagogia Reggio Emilia, un poble italià del mateix nom, que centra en oferir propostes educatives per a la primera infància. Segons el seu fundador, Loris Malaguzzi, alguns dels principis en que es fonamenta aquesta filosofia educativa són:

22801894_578134622525419_5859023089022533632_n

  1. L’infant com a protagonista del seu propi aprenentatge. Partint dels interessos i de la curiositat innata dels nens, es proporcionen les eines, materials i espais adequats per tal que el propi infant descobreixi i aprengi per si mateix.
  2. L’adult: mestre o pare, com a guia. L’activitat de l’infant es acompanyada per part de l’adult, no dirigida.
  3. L’ambient preparat. L’espai es converteix en un altre mestre i font d’aprenentatge.
  4. La documentació de les produccions dels infants preten protagonisme. S’utiliza a mode de resum del que s’ha aprés i de les idees que han anat sorgint durant l’activitat. Al mateix temps també fa conscients als infants, als pares i als mestres del que s’ha treballat i s’ha interioritzat.

 

Quins beneficis ens pot aportar la seva utilització?

Els infants poden començar a utilitzar la taula de llum a partir del 18 mesos, però també dependrà de la maduresa de cada infant, i sempre i quan no s’excedeixi en l’exposició a la taula de llum.

A part de la creativitat, l’experimentació, la ciència i el descobriment,;la taula de llum ens permet fer diferents activitats per treballar la matemàtica, la lectoescriptura, activitats per desenvolupar habilitats sensorials, la música i sobretot per fomentar la capacitat d’observació i atenció.

És per això, què és una activitat molt beneficiosa per treballar amb infants amb dificultats d’atenció, ja que la llum projectada a través de la taula, ajuda a l’infant a focalitzar i centrar-se en allò que es vulgui presentar o treballar. Al mateix temps, és un recurs molt present en aules multisensorials.

Aquestes taules o caixes ajuden a crear un ambient de calma, pau i serenor a les aules, ajuda a rebaixar el ritme i el neguit, i fa que la concentració i atenció siguin protagonistes, fent que l’estimulació visual flueixi de forma natural, com un joc, al igual que els aprenentatges que vagin sorgint.

IMG_9558

Nosaltres tenim una taula de llum des de fa uns 4 anys, i durant aquest temps he anat descobrint, llegint, observant, aprenent de manera autodidacta i amb formacions, com la de Pedagogia de la Llum de Ver, Pensar, Sentir, com utilitzar aquesta font de recursos tant especial, i què ens ofereix tantíssimes possibilitats.

Poc a poc aniré compartint recursos i activitats per poder jugar, treballar i en definitiva aprendre gaudint amb la taula de llum.

Esteu pendents del bloc!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s